OMG(oh menaik giler!!!)

Monday, November 29, 2010 | |

Owh, mmg menarik giler!! giler pon tak menarik sampai mcm nih.
ari ahad lepas, kami p hiking + piknik dengan dua org kawan kami, kat pantai keracut, taman negara penang, kami dah 22 tahun duk penang, ni baru 1st time nak p situ, heheheh..

Taman Negara Penang ni terletak di teluk bahang, kalau dari town, ikot signboard ke Batu Feringgi, pastu jalan terus jeh sampai teluk bahang..

otw p ke taman negara, ada jumpa ini:

hahahhaha....MENARIK GILER!!


wookeyh, bila dah sampai ke tempat yang dituju, kami pon siap2 nak p HIKING!! ini lah dua kawan kami itu, tengah semangat nak p piknik! hehehhe..
*encik farhan dan encik naufal*


Sebelum memulakan perjalanan untuk mendaki, kita perlu daftar dulu...kat sini ada disediakan tandas, bilik mandi dan surau, mmg bersih dan selesa.
*tempat pendaftaran*


Lepas daftar, baru la kita bole start mendaki! yeah!! mari memulakan perjalanan!! hee :D


waktu awal awal mendaki, mmg penat siot, sbb dia start dengan menaiki tangga, kalau nak dibandingkan naik tangga dengan mendaki menggunakan jalan tanah merah yang ori tuh, mmg tak dinafikan la tangga lagi penat, kami lebih prefer mendaki guna trek yang tak di 'edit' menjadi tangga, hahha...apa punya ayat lah.

*jalan mcm ni la yang kami maksudkan jalan 'ori'.. hehe *
*credit to naufal for this pic*

dalam perjalanan, ada disediakan tempat tempat rehat, dan ada juga tempat tempat yang cantik yang boleh di tengok untuk menghilangkan penat..

*ada mini waterfall*

*ada jalan yang nmpak menarik*


setelah penat berjalan sejauh 3 km dan lebih kurang satu jam 45 minit, kami pon sampai ke destinasi yang dituju...yay! :D

*puas hati dah sampai*


sebelum tiba di pantai, kami perlu melepasi sebuah tasik dulu, hari yang kami p tuh, tasik tuh kering...tasik nih sangat unik, dalam dunia, hanya ada 19 je tasik yang mcm nih, nama tasik ni adalah tasik meromiktik.
*tasik yang kering*


hah, nak tau kenapa tasik ni menarik dan unik? baca bawah nih:

*description about tasik meromiktik*


mesti pelik kan kenapa tasik ni kering walaupon skarang kerap ujan, haa...inilah sbb nya...:
*hanya pengunjung yang bertuah je dpt tengok -_- *



di pantai keracut ni, ada tempat penyu melintas, kalau bercamping mlm2 disini, dan BERTUAH, maybe boleh tengok penyu ^_^



pantai ni sangat bersih...kalau nak dibandingkat dengan pantai dekat batu feringgi, kat sini lebih bersih, maybe sbb tak ramai yang datang sini, sbb nak datang sini perlu hiking sejauh 3km, kalau taknak hiking, boleh naik boat, rm100 satu boat sehala, mahai syiot! bek hiking, bole exercise, hhehehe..
* credit to naufal for this pic*

*ada batu unik*
*credit to naufal for this pic*

sampai je kitorang kat sana, kami suma makan dulu...
pasir kat sini sejuk, lapisan atas ofkos la panas, kami maksudkan pasir belah bawah, kalau korek, pastu kambus, sure best...mcm ni :



lepas tuh dalam pukul satu stengah, cuaca mula mendung dan ujan rintik rintik, so kami suma berkemas dan bertolak balik...

otw balik, ada nmpak monyet, menarik ^^
*encik farhan bagi monyet makan roti*


perjalanan balik lebih memenatkan pada awalnya berbanding perjalanan pergi, sebab masa balik lebih banyak mendaki tangga berbanding masa nak p..
*berehat sebentar hilangkan penat*


walaupon penat, tapi keadaan hutan yang sejuk dan hijau tuh membuatkan letih suma ilang, sangat best



dalam perjalanan balik, boleh singgah di perhentian rehat yang dibuat di tepi pantai, boleh naik buaian tepi pantai ^^


kat situ jugak ada haiwan liar yang dibiarkan berlegar legar,hahah.. penuh dengan natural...
*nmpak tak binatang mcm monyet tuh*
*credit to naufal for this pic*



setelah penat berjalan, akhirnya sampai jugak....perjalanan balik lebih cepat berbanding perjalan pergi, padahal jalan balik ngn jalan p tu adalah jalan yang sama, hahhaha...
*dah sampai*


sampai di tempat daftar tuh, kami bersihkan diri, mndi, tukar pakaian yang basah dengan peluh tuh, solat, n bergerak ke empangan teluk bahang..
empangan ni sangat besar....masa kami p tuh, ada org tengah bwat latihan dragon boat. stiap taun dragon boat festival akan diadakan di empangan ni, mmg meriah lah waktu tuh, tapi kami x pernah p tgok pon, hihihi

dengan cuaca yang mendung dan angin yag sepoi sepoi bahasa tuh, mmg best lah berhenti rehat kat sini..


itu saja cerita hari ahad kami yang lepas....mmg best!! tima kasih kawan kawan! ^_^
*credit to naufal for this pic*


Selamat melawat Penang!!

-The End-
^_^

2 0 org berkata kata:

iPai said...

wargh .. nanti nak gambar ni .. uhuh

sweetpearl24 said...

@iPai:
kami dah bg kat bob, amik kat dia na...

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers

Blog Archive