mari berkreatif!

Friday, December 24, 2010 | |

slamat hari sabtu semua!
kepada yang menyambut hari natal, slamat hari natal yea! :D
kepada adik kami dan jugak yang seangkatan dengan nya, selamat hari lahir!! :D :D :D

tajuk entry dah macam rangcangan tv..layan...

segmen: 'mari berkreatif bersama kak wani~ '

yea adik adik, adik adik pernah tak tengok gambar di dinding yang di frame kan seperti di bawah ni??



hah, bagaimana? pernah kan? kepada adik adik yang cakap tak pernah tuh, sila jangan tipu yea...tu yang dok tengok tuh apekebende...hahaha kantoi nak menipu kan...ngeh ngeh ngeh...

baiklah adik adik, adik adik mesti ada yang berminat nak suruh mak adik adik framekan gamba macam tu jugak kan?? ish ish ish...akak tau le yang frame akak tu cantik..tapi jangan la sampai merayu rayu nak yang tu jugak...sian la kat mak adik adik..mana la dia nak cari..itu exclusive hanya di tv3 rumah akak je tau...hihihi :D

okeh okeh...adik adik jangan risau pecah pala na...meh akak ajarkan macam mana nak buat 'gambar berframe tapi takdak bingkai istimewa'

*pada adik adik yang bawah umo 22 tahun pada 25 disember 2010, sila dapatkan pemantauan dari ibu bapa yea...hak hak hak...*

yea adik adik, untuk membuat 'gambar berframe tapi takdak bingkai istimewa' ini, kita perlukan barang barang seperti dibawah:


-polystyrene (pat hinggit lebih je untuk satu board yg besaq tuh di kedai alat tulis)
-pembaris(free je, amik mak punya yang dok ukur baju tu)
-pisau(free jugak, amik yang kat dapo pon boleh)
-double sided tape( kalau takdak, mintak kat ibu bapa masing2, sure free)
-gamba yang di print atas kertas *saiz mengikut kesukaan adik adik yea* ( print kat rumah pon bole, free jugak nih)


yea adik adik, kalau dikira menggunakan logik akal, semua ini hanya memerlukan kos sebanyak pat hinggit jeh, tapi ingat!! itu untuk board polystyrene yang besar, kalau adik adik syer dengan kawan kawan, maka lebih murah la modal yang adik adik keluarkan...jimat kan? $_$

baiklah, kita teruska segmen kita dengan langkah pertama,

mula mula, adik adik perlulah mengukur saiz gambar untuk di frame kan, gunakan pisau dan pembaris, hati hati yea adik adik, pisau adalah merbahaya!! dia bole potong jari!!!



selepas adik adik ukur...boleh la adik adik potong mengikut ukuran itu...

perhatian yea adik adik...memotong polystyrene memerlukan kesabaran dan ketelitian, kalau adik adik tak sabar dan buat keja ikot suka hati , nanti potongan tu tak smooth dan ber bijik bijik, kalau adik adik degil dan tak percaya, cubalah seniri...mesti adik adik kena marah dengan mak adik adik sebab sepahkan rumah dengan bijik bijik putih tuh... :p


dah siap dipotong

okeyh, seterusnya, ambik gamba yang nak diframekan tu, dan buatkan lipatan di setiap sisi seperti dibawah:


tujuan membuat lipatan tu adalah untuk mencantikkan dan mengemaskan sisi atau bucu gambar tu nanti..kalau adik adik tak lipat pon boleh jugak...tapi nnt tepi gamba akan berkedut kedut sikit...heee..


sisi gambar yang kemas ^_^

lepas adik adik llipat kesemua sisi gambar tu, adik adik boleh la lekatkan double sided tape di belakang gambar dan lekatkan atas polystyrene yang telah dipotong sebentar tadi...dan...tada!! siap lah 'gambar berframe tapi takdak bngkai istimewa' adik adik!! mudah kan! :D


siap! ^_^

okeyh adik adik..bila dah siap..bagi kat ayah adik adik suruh dia lekat kat dinding na...

kalau ayah adik adik tak tau camana nak lekatkan, meh akak ajarkan, nanti boleh la adik adik ajarkan ayah adik adik pulak :D


untuk melekatkan gamba di dinding, adik adik perlukan bubble tubes *ntah betul ntah tidak nama dia, hahhaha*, mesti adik adik tertanya tanya kan, ''ape bubble tubes tu kak wani?'' haaa...meh nak cite, benda nih digunakan untuk memeriksa sesuatu level supaya sama atau searas atau selevel atau tak senget atau seumpama dengan nya, rupa bubble tube tu adalah seperti dalam gamba di bawah...kalau buih tu ada di tengah tengah, maknanya dia tak senget...kalau adik adik rasa susah, adik adik lekat je lah ikot suka ati kreativiti adik adik, hihihi...

okeyh...siap dah satu gamba yang dah dilekat... senang je kan??^_^


1

okeyh, kalau adik adik rajin dah berusaha gigih untuk membuat lagi satu, adik adik boleh la lekatkan bersebelahan dengan gamba yang pertama tadi..

baiklah, ini akak ada siapkan lagi satu ^_^




2


3

yea adik adik, kalau adik adik nak buat untuk ibu bapa adik adik pon boleh...apa salahnya kan? sebagai tanda terima kasih sebab adik adik dah mengepow poket diorang untuk membeli board besaq tuh...kan kan kan...hehe..


adik adik bole la lekatkan di bilik ibu bapa adik adik...mesti cantik kan?? ^_^




baiklah adik adik...sampai disini sahaja rancangan kita hari ini...semoga bertemu kembali di lain hari dan di lain waktu yea!
selamat beramal,daaaa~ ^_^



ps- apekah...macam la adik adik nak baca, huhuhu..

7 0 org berkata kata:

nub said...

owahhh.style lah!

dOnUt_cHentA_kAmoO said...

heyy ! so nice :)

Nurhazwani said...

@nub
tima kasih! :D


@donut
thanks ^_^

ADfeez said...

hey... baguslah!!!! nice!!!! hehee.. thanks for the info!!

❤ Cik Ain ❤ said...

wah, menarik~

Nurhazwani said...

@ADfeez
u r wlcm ^_^

@cik Ain
selamat mencuba yea :D

kakitidor said...

oh kamo sangat kreatip...i loiikkee..
i follow u...

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers

Blog Archive