Slamat Tahun Baru 2011

Friday, December 31, 2010 | |

selamat tahun baru semua!!

jadikan tahun sebelum ini sebagai pengajaran dan pengalaman, semoga tahun baru menjanjikan yang lebih baik ^_^



ps- gamba tuh baru blaja di tutorial, hik hik hik

jum pakat jawap lagi.... ^_^

Thursday, December 30, 2010 | |

Pagi suma!! :D

dah brapa ari ni x post, hehehe...semester dah mula, mcm ni la slalu...haish...

ni kami nak bg tau berita gumbira!!

KAMI MEMANG!!! hahahhahah

untuk pengetahuan lanjut, bole bukak belog encik Jejaka Terhangat yea.. ^_^



jum la pakat jawap kuiz encik jejaka nih... :D

ps-tahniah kepada pasukan bola sepak Malaysia!!

hello kitty in da house!!

Monday, December 27, 2010 | |

hai suma, harini kami nak perkenalkan kucin kucin baru in da house!!!

sebenarnya ni kucin lama, mak dia beranak kan dia, lepastu, masa anak anak dia ni baru start bejalan, mak dia bawak sorok suma anak anak dia....nak tau dia sorokkan kat mana?? kat ATAS BUMBUNG RUMAH!! ish ish ish...skang dah besar skit, baru la anak anak dia ni berpeluang memjejakkan kaki kembali di dalam rumah...hehhe...

so ini kami nak perkenalkan:

NEW KUCIN IN DA HOUSE!!!

babyblack

nama dia babyblack sebab dia itam, mata pon nyaris nyaris tak nmpak, suka giler panjat merata rata, kecik kecik lagi dan merayau satu rumah, segala pelosok suma dia dah explore



seri

sori pada sesapa yang nama seri tuh, hihihi...
nama dia seri sebab muka dia mcm serigala, kalu tak caye, cuba tengok lama lama, mcm serigala dlm cite twilight, hahha



kecik

nama dia kecik sbb antara adik beradik dia, dia la yang paling kecik, tapi, dia la yang paling kuat menyusu, pantang dia tengok mak dia duk diam, mesti dia p tolak tolak mak dia sbb nak minum susu, ish ish ish...



babybu

nama dia babybu sbb dia yang paling gebu antara suma adik beradia dia...hehehe..
dia ni lembut, tapi ganas, kecik kecik lagi dah memanjat merata, sama naik dengan babyblack, sbb tu la kot mak dia sorokkan depa suma atas bumbung rumah, senang sket takdak tempat nak panjat, hahhaha


okeh, itu sahaja sesi berkenalan dengan kucin kucin baru kami...hehehe...

selamat berkenalan! ^_^

mari berkreatif!

Friday, December 24, 2010 | |

slamat hari sabtu semua!
kepada yang menyambut hari natal, slamat hari natal yea! :D
kepada adik kami dan jugak yang seangkatan dengan nya, selamat hari lahir!! :D :D :D

tajuk entry dah macam rangcangan tv..layan...

segmen: 'mari berkreatif bersama kak wani~ '

yea adik adik, adik adik pernah tak tengok gambar di dinding yang di frame kan seperti di bawah ni??



hah, bagaimana? pernah kan? kepada adik adik yang cakap tak pernah tuh, sila jangan tipu yea...tu yang dok tengok tuh apekebende...hahaha kantoi nak menipu kan...ngeh ngeh ngeh...

baiklah adik adik, adik adik mesti ada yang berminat nak suruh mak adik adik framekan gamba macam tu jugak kan?? ish ish ish...akak tau le yang frame akak tu cantik..tapi jangan la sampai merayu rayu nak yang tu jugak...sian la kat mak adik adik..mana la dia nak cari..itu exclusive hanya di tv3 rumah akak je tau...hihihi :D

okeh okeh...adik adik jangan risau pecah pala na...meh akak ajarkan macam mana nak buat 'gambar berframe tapi takdak bingkai istimewa'

*pada adik adik yang bawah umo 22 tahun pada 25 disember 2010, sila dapatkan pemantauan dari ibu bapa yea...hak hak hak...*

yea adik adik, untuk membuat 'gambar berframe tapi takdak bingkai istimewa' ini, kita perlukan barang barang seperti dibawah:


-polystyrene (pat hinggit lebih je untuk satu board yg besaq tuh di kedai alat tulis)
-pembaris(free je, amik mak punya yang dok ukur baju tu)
-pisau(free jugak, amik yang kat dapo pon boleh)
-double sided tape( kalau takdak, mintak kat ibu bapa masing2, sure free)
-gamba yang di print atas kertas *saiz mengikut kesukaan adik adik yea* ( print kat rumah pon bole, free jugak nih)


yea adik adik, kalau dikira menggunakan logik akal, semua ini hanya memerlukan kos sebanyak pat hinggit jeh, tapi ingat!! itu untuk board polystyrene yang besar, kalau adik adik syer dengan kawan kawan, maka lebih murah la modal yang adik adik keluarkan...jimat kan? $_$

baiklah, kita teruska segmen kita dengan langkah pertama,

mula mula, adik adik perlulah mengukur saiz gambar untuk di frame kan, gunakan pisau dan pembaris, hati hati yea adik adik, pisau adalah merbahaya!! dia bole potong jari!!!



selepas adik adik ukur...boleh la adik adik potong mengikut ukuran itu...

perhatian yea adik adik...memotong polystyrene memerlukan kesabaran dan ketelitian, kalau adik adik tak sabar dan buat keja ikot suka hati , nanti potongan tu tak smooth dan ber bijik bijik, kalau adik adik degil dan tak percaya, cubalah seniri...mesti adik adik kena marah dengan mak adik adik sebab sepahkan rumah dengan bijik bijik putih tuh... :p


dah siap dipotong

okeyh, seterusnya, ambik gamba yang nak diframekan tu, dan buatkan lipatan di setiap sisi seperti dibawah:


tujuan membuat lipatan tu adalah untuk mencantikkan dan mengemaskan sisi atau bucu gambar tu nanti..kalau adik adik tak lipat pon boleh jugak...tapi nnt tepi gamba akan berkedut kedut sikit...heee..


sisi gambar yang kemas ^_^

lepas adik adik llipat kesemua sisi gambar tu, adik adik boleh la lekatkan double sided tape di belakang gambar dan lekatkan atas polystyrene yang telah dipotong sebentar tadi...dan...tada!! siap lah 'gambar berframe tapi takdak bngkai istimewa' adik adik!! mudah kan! :D


siap! ^_^

okeyh adik adik..bila dah siap..bagi kat ayah adik adik suruh dia lekat kat dinding na...

kalau ayah adik adik tak tau camana nak lekatkan, meh akak ajarkan, nanti boleh la adik adik ajarkan ayah adik adik pulak :D


untuk melekatkan gamba di dinding, adik adik perlukan bubble tubes *ntah betul ntah tidak nama dia, hahhaha*, mesti adik adik tertanya tanya kan, ''ape bubble tubes tu kak wani?'' haaa...meh nak cite, benda nih digunakan untuk memeriksa sesuatu level supaya sama atau searas atau selevel atau tak senget atau seumpama dengan nya, rupa bubble tube tu adalah seperti dalam gamba di bawah...kalau buih tu ada di tengah tengah, maknanya dia tak senget...kalau adik adik rasa susah, adik adik lekat je lah ikot suka ati kreativiti adik adik, hihihi...

okeyh...siap dah satu gamba yang dah dilekat... senang je kan??^_^


1

okeyh, kalau adik adik rajin dah berusaha gigih untuk membuat lagi satu, adik adik boleh la lekatkan bersebelahan dengan gamba yang pertama tadi..

baiklah, ini akak ada siapkan lagi satu ^_^




2


3

yea adik adik, kalau adik adik nak buat untuk ibu bapa adik adik pon boleh...apa salahnya kan? sebagai tanda terima kasih sebab adik adik dah mengepow poket diorang untuk membeli board besaq tuh...kan kan kan...hehe..


adik adik bole la lekatkan di bilik ibu bapa adik adik...mesti cantik kan?? ^_^




baiklah adik adik...sampai disini sahaja rancangan kita hari ini...semoga bertemu kembali di lain hari dan di lain waktu yea!
selamat beramal,daaaa~ ^_^



ps- apekah...macam la adik adik nak baca, huhuhu..

ramai nya A!

| |

morning!


kami feling feling rajin baca paper pagi nih,so kami pon bukak la paper online yang tak berhelaian itu... ada berita yang tengah popular skang, ttg result PMR, giler banyak ah yang dapat suma A, smakin lama smakin bertambah bilangannya, ini menunjukkan prestasi student kat malaysia ni yang bertambah bagus..bagus..memang bagus...kalau dah bagus, mesti la suma pakat pakat nak sambung belajar sampai ke peringkat yang lebih tinggi, so apalagi, pihak universiti sila lah bersedia dengan menyediakan lebih banyak tempat, kalau tak, suatu ari nanti mungkin akan terjadi pelajar cgpa 3.56 pon tak dapat tempat kat university, uhuhu..

mari melawak!

Thursday, December 23, 2010 | |

hahhaa...rini sesi mari melawak pulak,

tadi baca baca reader's digest, pastu p tengok bahagian jokes, banyak jugak la jokes kat situ, n ini ada beberapa koleksi jokes, hehehhe... selamat berjokes! :D

lawak 1

My sister-in-law Lori was at the doctor's with her little girls, Emma and Lauren, who both love shoes. When a woman wearing red slip-ons walked in, the girls' eyes widened, and they rushed over and kneeled down at the woman's feet.
''What's all this?'' the woman asked.
''I'm sorry,'' replied Lori. ''They're both shoe girls.''
''It's OK, '' the woman laughed.''So am I.''

komen sikit- mak dia dah dapat hint dah nnt besaq anak2 dia cane, hahha

lawak 2

Watching me removing dead plants from my herb garden, my six-year-old granddaughter asked if I was pulling a weed. ''No, it was rosemary. ''I replied. She looked at me closely and said, ''You name your plants?''

komen sikit- ahahha...sengal..

lawak 3

Before leaving home with our family for the drive from Canada to Florida's Disney World, the children were warned that it was a long trip and no-one was to ask, ''How much farther is it?'' or ''When will we arrive?''
The journey was remarkably question-free until 9 p.m. on the third day, when Tess sighed,''Will I still be five when we get there?''

komen sikit - ape kau ingat perjalaanan ni amik masa sampai satahun ke? hahah

oke, dah sikit2..kalau nak banyak lagi, sila baca di http://www.rdasia.com.my/Jokes

^_^

mari memerint!

Wednesday, December 22, 2010 | |

yeah, aktiviti malam ini adalah :
'mari menghabiskan ink printer farah'

tetiba je rasa nak print gamba, pastu farah pon ok, so print la...
mula mula sekeping, pastu jadi dua kepiing, pastu jadi berkeping keping, ahaks, tada!!








okeyh, ini je, daaa~~

tunggu sat

| |

wah wah wah, best lagu nih, taktau la pulak lagu ni baru keh lama, hihihi




Zhifilia-aishiteru (menunggu)

^_^

plastic bag? NO!!

| |

hai suma,
nex wek semester baru dah nak mula, harini pon dah masuk hari rabu...so tinggal kamis, jumaat, sabtu and ahad je lagi...kami dah mula daftar subjek smalam, sem depan ada 3 subjek saja, 1 ja ada final, yang laen suma koswork...

okeh, dah sikit sikit cita pasai sem baru, ni nak cita pasai benda laen pulak, harini x masuk lab, so lepak lepak kat bilik ja, pastu kemas kemas bilik jap, masa kemas tuh, baru kami perasan, banyak jugak la plastik yang tak berguna yang kmai simpan, yelah, skali keluar bli barang, bawak balik dua tiga plastik, pastu simpan, pastu nak keluar bli barang, dapat lagi, pastu balik simpan lagi, mana tak betimbun jadinya...ish3...

pastu lepas kemas, bukak riders digest asia sambil sambil denga lagu korea best best online di seoul fm, ada la terbaca tentang ini :


di laos, ada satu market ni tak guna langsung plastik bag, barang barang yang diorang jual suma ada 'natural handle' yang diorang buat sendiri, so tak perlu masukkan dalam bag plastik. mcm ni:

nmpak tak? hihi

bagus jugak idea nih, sayur pon takdak la rosak akibat terperosok dalam beg plastik lama lama, hahahha...
ni lah rupa pasar tuh...
*Photo by David Hagerman*

nanti nak p pasar sila bawak 'natural handle' sendiri yeah, kalau tak reti buat, p tanya orang laos cana diorang buat, kalau tak tau jugak, bawak bakul sendiri sudah... =)


jom jalan jalan

Monday, December 20, 2010 | |

hai suma!!
seperti yang kami dah cakap sbelum ni,
ari sabtu yang lepas kami p melawat UUM sempena FEStKUM 2010,


so ini ada gambar gambar yang dijanjikan... ^_^


port pertama untuk bergambar, masjid UUM, besar jugak masjid UUM ni..




lepas tuh, kami pergi makan kat luar UUM, kedai makan yang kat roundabout tuh...banyak gak la kedai makan kat situ..



lepas makan, kami suma pergi bergambar kat Dewan MAS, landscape dia mmg cantik....






new moon...hikhi


dekat pukul 9, baru la event yang sebenar nya bermula....
ini ada beberapa gambaq, sori la kalau gamba2 nih tak berapa nak bagus, nih 1st time kami tangkap gamba pesembahan kat dalam dewan gelap, kami pakai kit lense 18mm-55mm jeh, takdapat nak tangkap gamba penari, hihihi



*gamba mcm guna kamira henset -_-*











*muka dia mcm awal, hehe *








bila tengok tengok balik, banyak jugak ar gambaq yang kami tak puas hati, perlu banyak belajar lagi nih, sape sape yang berilmu dlm bidang ini, kami nak jadi student boley?hehe.. ^_^



itu saja cerita jalan jalan di UUM...

-sekian-

^_^


ps-next wek dah start kelas!

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers

Blog Archive