photoshop for dummies #1

Saturday, February 19, 2011 | |

okey, memandangkan lama dah tak update, kalini kami nak update cane nak edit gambaq, bole? tak bole pon kna bagi boleh jugak...

kadang2 sesetengah orang kalau tangkap gambaq, mesti ada yang tak puas hati sbb 'masa' tangkap itu ditangkap tak sesuai, cth nya ada yang muka diorang
-berminyak
-tiba2 ada jerawat
-bekas jerawat tak hilang lagi
-panda eye

so adalah amat rugi kalau delete ja gamba tu sbb seperti yang kami pernah bagitau before ni, bukan senang nak jumpa 'moment' yang betul untuk tangkap gambaq, so kalini kami nak ajaq cara cara cana nak edit gambaq korang (potrait), supaya nmpak lebih cantik walaupon korang dah memang cantik, hehe

sila lihat gamba perbandingan dibawah ni:

before and after edit guna adobe photoshop

untuk gambaq diatas ni, kami hanya edit teksture kulit supaya lebih smooth, buang bekas jerawat and menyerlahkan sikit mata dia, since ini gamba lelaki, so kami tak bubuh apa apa makeup untuk kalini.

kami pernah ada edit gamba yag mcm ni sekali dengan makeup, sila lihat di post ini:


okay, adik adik sekalian, eh, mcm dah masuk sesi mari berkreatif yang dulu tuh, hahhha.. layan je...

allrite, first of all, kita kena ada gambaq yang hendak diedit, contohnya, kami gunakan gambaq dibawah ini:



1st- buangkan bekas jerawat

untuk menghilangkan bekas jeraawat pada gambaq, mula2, duplicate kan background layer dulu, then pilih 'spot healing brush tool', dan klick kan saja kat mana mana bekas jerawat di gambaq tuh, otomatik bintik bintik hitam tu akan hilang, macam cipsmore, ahaks


2nd- cantikkan mata

bila kulit dah cantik, duplicatekan layer tu, supaya nanti kalau kalau ada kesilapan, ada la 'backup' lagi.
then pilih 'Dodge tool' (yang bentuk mcam kanta pembesar tuh), klik kan pada kawasan mata yang bewana putih dalam gambaq tuh, so nnt mata dalam gambaq tuh akan nampak lebih cerah, macam makan Innershine, ahahaha


3rd- smoothkan kulit

okay spt biasa, duplicatekan layer yang baru di ejas tadi, pastu pilih layer tuh, then tekan 'add layer mask' (button 'add layer mask' berada dibawah window 'Layer')
then pergi ke 'Filter > Blur> Gaussian Blur' pilih radius dalam area 9 hingga 12.
lepas tu gambaq tu akan bertukaq menjadi blur.
klik kan pada 'mask' yang dibuat tadi, kurangkan opacity sehingga 50%, lepastu dengan menggunakan 'brush tool' berus kan pada area selain pada kulit. diulangi, beruskan di SEMUA area selain daripada kulit, maknanya, beruskan pada baju, background, mata, mulut,kening, rambut, dan semua bahagian KECUALI kulit.
lepastu, boleh la ejas opacity mask layer tu lagi supaya teksture kulit tu nmpak lebih real...

then, gamba yang atas tu, akan menjadi seperti gambaq yang dibawah ni :


okay? dapat sama dak? hope sama la kan.. hehhehe... kalau agak2 tak paham, boleh la tanya, sbb kami pon agak pening sbenaqnya nak bagi tau cara2 edit ni secara menaip, kalau boleh cakap kan senang, hahaha....

slamat mencuba ^_^


5 0 org berkata kata:

zaidi zaim said...

gud job! keep it up..

Wani said...

@zaidi
thanks ^^

Pirate said...

wani, buat la video pastuh post kat sini. Lg senang nak faham n lagi menarik hehehhe senang pirate nak balajaq kekkeke

mp said...

nice,but klu ada vid lg best :)

iPai said...

wah ... dah mula buat tutorial plak

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers