photoshop for dummies | selective colour

Tuesday, May 31, 2011 | |

harini nak syer sedikit gambar yang bertemakan 'selective colour'

selective colour ni adalah satu teknik mengedit gambar, dimana seluruh gambar tu menjadi black and white atau desaturated dan hanya objek yang terpilih dalam gambar tu sahaja yang akan berwarna.

macam pening sikit nk cerita, ntah betul ke tak ke ayat tuh

senang cerita, meh tengok contoh gambaq gambaq yang telah di select, hehe =)





ini ada tutorial bg yang berminat, tutorial ini sangat simple, ini namanya mari belajar photoshop for dummies bersama kak wani~
^_^




simple kan? satu lagu ja dah siap dua keping gambaq, heee~ =D
selamat mencuba! ^^

15 0 org berkata kata:

taliff said...

Teknik Photoshop! I like!

iPai said...

wah gile ah wani .. heheh

Wani said...

@taliff: yaa...i jugak like!


@ipai: tak gila pon la..waras g nih, huhu

Zyash said...

Cantik la...tapi tak pandai buat la...

Arrul said...

nice :)
sye pn ske dgn selective colour ni.

Adam said...

haha. tq! sgt berguna. jemput singgah
http://jamputih.blogspot.com/

Fazreen said...

nice trick but kalau nk buat video tutorial make sure org boleh paham. bg yang tak penah sentuh photoshop tanpa description dlm video orang tak kan paham. cuba tgk tuts dkt youtube and learn from them.. :)

Wani said...

@zayh: meh cuba2 belajar sama2 =)


@arrul: thanks ^_^


@adam: u r wlcm ^^, sila2...


@fazreen: owh, ye tak ye kn,nama pon for dummies, hehe.. orait, makasih, akan diperhtikan dan diimprovekan di masa hadapan =)

Mr LePaK said...

Aik... elok sangat le tu. Dok tengah cecari gak kaedah nie hehe..!!

Power PS rupanya...

Mekasih !

Wani said...

@Mr Lepak: takdak la power mana..hehe..sesama =)

saiful adli said...

best2... saya juga ada buat tutorial dalam bentuk gambar...
http://aku-babah.blogspot.com/2011/05/selective-color-tutorial-subjek-kaler.html

Wani said...

@saiful adli: yaa..best2, dah tengok dah ^_^

zacky ~786~ said...

i like strawberry

Maji_Rashid said...

nice blog..hu3..follow me back yer

kyoshi_sousuke said...

singgah sini,bace blog?hehe

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers

Blog Archive