hargai | check your shutter count

Thursday, June 23, 2011 | |

benda depan mata, 
tak pernah nk hargai, 
tak pernah nk puas, 
tak pernah nk suka, 
mesti nk cari yang laen jugak, 
padahal yang depan mata tu slalu ja available 24 jam, 
nk jugak dia cari yang tak pasti dapat tuh,
oleh itu,
marilah hargai apa yg ada depan mata tiap tiap hari..

mcm nih,
tiap2 pagi tengok, 
tapi tak pernah nk tangkap gambaq, 
nk jugak cari benda benda yang ntah ada di mana mana tuh,
cer  tangkap sat gambaq luar tingkap




haaa....
boleh pon...
bukan tak menarik..
tp sebab ada depan mata slalu,
maka tak teringat pon kan..


=)




gambaq nih telah menyebabkan total shutter count kami menjadi 15739


jum  main matematik jap,


tarikh beli kamira= 14 ogos 2010
tarikh harini         = 23 jun 2011
total shutter count until 22 jun 2011 = 15739 (23 jun tak tangkap gmbaq lagi, theehe =D)


total day (14/8/2010-22/06/2011)= 314 day


average, 1 hari kami tangkap gambaq dlm 50.12 keping, bundarkan menjadi 51 keping


setahun ada 365 hari, 
sehari tangkap 51 keping,
maximum shutter count yang dicadangkan = 100 000


(100 000/51)= 1960 days
1960days = 5 .4 years


so if kami mengekalkan speed tangkap gambaq kami mcm ni tiap2 ari, kami boleh menggunakan kamira ni selama 5 tahun , 
sekarang baru guna 10 bulan..haha...boleh rilek dlu..
nnt boleh beli baru, theehe =D










ps: wanna check your shutter count? go here



3 0 org berkata kata:

d2z said...

Uish..shutter count dah lebih dah dr org nh..kot hehe

iPai said...

heheh ... d2z, wani dapat tangkap banyak sebab model ye ramai .. hehehe

wah .. dah tau dah gambar ni dari bilik mana .. hak hak hak ..

tau dah .. tau dah ..

Wani said...

@d2z: yeka? tapa2, pas ni dah slow la amik2 gambaq nih..boleh potong balik, hehe


@ipai: dulu model ramai la, skang susah dah nk cari model, suma dah bekerjaya, kucin pon dah takmau tangkap gambaq, huhu..

eh eh, ni gambaq dr bilik org laen ni..sapa ntah, singgah jap amik gambaq ja,haha =P

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers