Photo effect | zooming

Sunday, July 3, 2011 | |

haa kali ni nk cerita satu teknik *teknik keh eh* tangkap gambaq,tak pasti nama saintifik dia, tp rasanya nama dia mesti ada kaitan dengan zooming nih. sebab time tangkap tu, kita kena zoom in atau zoom out.


caranya begini:
1. set setting ke mode M dan bulb
2. fokus at one point ( center lah cantik)
3. press shutter, dlm masa yg sama zoom in atau out 
 *untuk lebih nmpak cantik, sila pakai stand, so gambar tak gegaq*

dan dibawah ini ada beberapa hasilnya...

 mcm rama rama terbang keluar dari leptop, padahal itu screen saver, hahah






actually efek ni boleh di buat  menggunakan adobe photoshop, tp apasalahnya cuba cara mcm ni pulak kn? hehe =D

nk tau camana kami tau teknik ni? okeyh, kami ada blogwaking agak lama dahulu, dan terjumpa ada org yg tangkap gambaq cenggini, baru tadi kami teringat nk buat, and kami dah lupa sapa yang penah buat dulu tuh, papepon terima kasih lah kat org tu, hehe.. =)




ps: kawan2 kelas kimia, ecot suruh bg tau dia ada kat bilik kami skang, sedang siap2 nk keluar dating, hahaha

19 0 org berkata kata:

iPai said...

cantik tuh .. uhuhuh

Wani said...

@iPai
ipai pon buat la skali, ipai mesti lg kretif =)

me suya said...

kreaatiippp la cik wani ni

Wani said...

@me suya
haha..takda kretip pon, baca2 dr blog org ja..hehe

saiful said...

best2...

Wani said...

@saiful
makaseh2 =)

ZouL said...

wahh..pake kamera hp leh ke ek?haha
Lawat saya di Blog Aku Punyer

Wani said...

@ZouL
hehe..kamira henpon buat guna photoshop je lah, buleh jugak jadi =)

AZTIQAH said...

terbaik ah!!!
:)

thomas said...

jarang2 mencuba,selalunya gambar mcm ni utk sport photography.

Wani said...

@AZTIQAH
haha, tak baik sangat pon, ketaq2 gmbaq ni =)

Wani said...

@thomas
owh, sport photography keh? mesti untuk effek nmpak lebih laju, hehe

yui92 said...

hahaha aku ni ada kamera henset je...

eh nak buat cmna guna photoshop? photoshop adalah

iPai said...

Wani2 .. takde pakai shoutbox lagi ke ??

Wani said...

@yui92
haaa...nnt kami ajar guna photoshop, sama ja efek dia =)

Wani said...

@iPai
haaaa....certeke nama shoutbox kami...hahahhaha....

ada tu hah, meow2 tu..sbelah ni haa..

<----disini =D

iPai said...

tadikan dah try wat light gravity tuh, tapi gambar background org plak terang sgt .. hehehe

Wani said...

@iPai
waah! ipai dah buat light gravity! nk tengokkk...mntap nih!

AkuTaip said...

huhu..kamere AT tak mampu T.T

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers

Blog Archive