gamba sebijik

Monday, February 28, 2011 | |

lama dah tak update,
alasan :
-nak kena buat report fyp
-projek APC
-banyak masa digunakan untuk latihan petang2 n malam
-task design
-ah banyak sangat alasan
-buat itu
-buat ini
-konon konon bz
-nama pon alasan, mesti la kena banyak, baru org pecaya

sebagai tanda nak mintak maaf, nah amik gambaq sebijik,
gambaq ni diambil time Pertandingan Pantun Antara Desasiswa USM baru baru ni, bukan kami yang ambik sebenaqnya, sbb kami bz dengan benda laen, so kawan kai cik husna yang amik guna kamira kami, kami tukang edit jeh, ngeh ngeh ngeh


ps- ni gambaq hiasan atas pentas, cantik dan kreatif ^^

photoshop for dummies #1

Saturday, February 19, 2011 | |

okey, memandangkan lama dah tak update, kalini kami nak update cane nak edit gambaq, bole? tak bole pon kna bagi boleh jugak...

kadang2 sesetengah orang kalau tangkap gambaq, mesti ada yang tak puas hati sbb 'masa' tangkap itu ditangkap tak sesuai, cth nya ada yang muka diorang
-berminyak
-tiba2 ada jerawat
-bekas jerawat tak hilang lagi
-panda eye

so adalah amat rugi kalau delete ja gamba tu sbb seperti yang kami pernah bagitau before ni, bukan senang nak jumpa 'moment' yang betul untuk tangkap gambaq, so kalini kami nak ajaq cara cara cana nak edit gambaq korang (potrait), supaya nmpak lebih cantik walaupon korang dah memang cantik, hehe

sila lihat gamba perbandingan dibawah ni:

before and after edit guna adobe photoshop

untuk gambaq diatas ni, kami hanya edit teksture kulit supaya lebih smooth, buang bekas jerawat and menyerlahkan sikit mata dia, since ini gamba lelaki, so kami tak bubuh apa apa makeup untuk kalini.

kami pernah ada edit gamba yag mcm ni sekali dengan makeup, sila lihat di post ini:


okay, adik adik sekalian, eh, mcm dah masuk sesi mari berkreatif yang dulu tuh, hahhha.. layan je...

allrite, first of all, kita kena ada gambaq yang hendak diedit, contohnya, kami gunakan gambaq dibawah ini:



1st- buangkan bekas jerawat

untuk menghilangkan bekas jeraawat pada gambaq, mula2, duplicate kan background layer dulu, then pilih 'spot healing brush tool', dan klick kan saja kat mana mana bekas jerawat di gambaq tuh, otomatik bintik bintik hitam tu akan hilang, macam cipsmore, ahaks


2nd- cantikkan mata

bila kulit dah cantik, duplicatekan layer tu, supaya nanti kalau kalau ada kesilapan, ada la 'backup' lagi.
then pilih 'Dodge tool' (yang bentuk mcam kanta pembesar tuh), klik kan pada kawasan mata yang bewana putih dalam gambaq tuh, so nnt mata dalam gambaq tuh akan nampak lebih cerah, macam makan Innershine, ahahaha


3rd- smoothkan kulit

okay spt biasa, duplicatekan layer yang baru di ejas tadi, pastu pilih layer tuh, then tekan 'add layer mask' (button 'add layer mask' berada dibawah window 'Layer')
then pergi ke 'Filter > Blur> Gaussian Blur' pilih radius dalam area 9 hingga 12.
lepas tu gambaq tu akan bertukaq menjadi blur.
klik kan pada 'mask' yang dibuat tadi, kurangkan opacity sehingga 50%, lepastu dengan menggunakan 'brush tool' berus kan pada area selain pada kulit. diulangi, beruskan di SEMUA area selain daripada kulit, maknanya, beruskan pada baju, background, mata, mulut,kening, rambut, dan semua bahagian KECUALI kulit.
lepastu, boleh la ejas opacity mask layer tu lagi supaya teksture kulit tu nmpak lebih real...

then, gamba yang atas tu, akan menjadi seperti gambaq yang dibawah ni :


okay? dapat sama dak? hope sama la kan.. hehhehe... kalau agak2 tak paham, boleh la tanya, sbb kami pon agak pening sbenaqnya nak bagi tau cara2 edit ni secara menaip, kalau boleh cakap kan senang, hahaha....

slamat mencuba ^_^


rasa mcm nak tuka

Wednesday, February 16, 2011 | |

ye.. nak tuka nama lah...

rasa macam dah takmau guna link http://sweetpearl24.blogspot.com

nak tuka nama lain...

ada cadangan?

jangan nampak gigi tau

Sunday, February 13, 2011 | |

warning: ini adalah sesi tag mengetag, tuan blog tidak akan bertanggungjawap sekiranya anda terjebak dalam sesi ini selepas ini


woorait, tag ini diberikan oleh cik Nana,

sesi ini ditaja oleh cik Muaz

syarat die adalah :

SILA SENYUM JANGAN BAGI NAMPAK GIGI

hakhahah...okeyh, memandangkan kami suka tangkap gambaq orang lain, maka gambaq kami seniri adalah amat kurang, sangat sedih disitu yea -_-''

ini semua gambaq lama, sila jangan kompius kalau ada unsur unsur kekurusan dan kegemukan di dalam gambaq ini yea, hahhaha...

tuh yg tepi skali tu kami la...




okeyh, kami dah berjaya menyelesaikan misi SENYUMAN MENAWAN ini, next kami nak tag orang orang yang mempunyai senyuman menggoda pulak, mereka yang terpilih adalah *jeng jeng jeng* :

2. ipai
3. suya
5.wan

selamat senyum semua ^____^

woih buruk ar kau!

Saturday, February 12, 2011 | |

hah!? yeke buruk?? so korang delete jeke??? ish...no no no..

okay, kami bg situasi,

korang jalan jalan suka ria di suatu tempat dengan kawan kawan, pastu korang nmpak satu benda, dalam hati korang 'wah cantiknya..nak tangkap lah' , pastu org laen suma dah berjalan jauh, dan korang tak sempat dah nak tuka2 setting ke hape ke, so korang pon snap je, tengok2 dapat mcm ni:

then dalam hati korang lagi, 'uish, buruknya!! delete ah! '

teeetttt!!! itu satu tindakan yg salah... kalau korang delete, maka tadak la gmba benda cantik yg korang nmpak td hokey... so tindakan yg lebih baik adalah, save dan bawak balik, then EDIT ^_^

skang ada banyak software yang bole guna unuk edit edit gambaq, untuk beginner, mahupon untuk orang orang yang dah pro giler edit mengedit, antaranya adalah


haa..banyak kn? itu baru software yang slalu dengaq, yang rare dengag tak temasuk lagi tuh, kami pon dah tak ingat banyak sangat nama nama software nih.

kalau korang terer edit mengedit, bole la edit sniri * manual la..* , if korang rasa tak yakin, bole jeh guna yg edit online punya, dia buat siap untuk korang, pilih je nak yg macam mana, pon bole jadi cantik...senang kn? ^^

soo...lepas ni takyah la maen delete jeh..kadang2 tuh susah tau nk dapat 'moment' yang dikehendaki, dah dapat tak cantik pulak...so edit jelah sampai dpt macam yang dikehendaki.. =D


ni contoh hasil edit gmba di atas:


^_^

Selamat mengedit! =D


Cameron ( Family outing) : part 3

Thursday, February 10, 2011 | |

ini sambungan dari part intro, part 1 and part 2

untuk part 3 ni, sesi gmbaq binatang selain rama rama, hehe

enjoy!













haaa...itu saja....

nak tengok part before nih?




ps-sikit je gmba... =(
pss- jum p test 8 jam!

Cameron ( Family outing) : part 2

Wednesday, February 9, 2011 | |

woorait, kali ni part 2 punya sesi pulak, iaitu sesi merama, bukn uncle rama yang jual roti tu, tapi sesi menangkap gambaq rama rama, semua rama rama ni di kidnap di taman rama rama, nak masuk bayaq lima hingget jew okeyh.



tengok ada kaler kaler bawah sayap dia, cantik kn ^^













okay...stakat itu saja koleksi rama rama kami...

nak tengok part 1 and intro? p ke link ini:



^_^

tagged

Tuesday, February 8, 2011 | |

Woh, lama sudah tak menjawap tag tag nih, nia ada pulak tag dari enchik naufal, mari menjawap...



Apa benda penting dalam hidup korang?
erm...benda...*fikir jap* leptop? kalau ada leptop mesti kna ada tenet, telifon? nak telifon sape? erm...kamira kot, hakhaha

Benda terakhir yang korang beli gune duit korang?
aha! kek sedap! ^_^

Di manakah tempat korang akan langsungkan perkahwinan korang dan apakah temanya nanti?
woha! yang pasti di atas muka bumi ini, kat mana taktau...tema? jum pikir sama sama =D


Adakah korang sedang bercinta sekarang?
Bencinta..ahahha...tak


Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
Taktau nak kata


Novel/buku/majalah terakhir dibeli?
novel: tak ingat tajuk, masa kat nilai noh, time internship dlu, dah nam bulan dah
buku: buku conteng kira tak? beberapa minggu lepas, hihi
majalah: ni lagi lama...dah x baca dah majalah2 nih

Apakah nama penuh korang?
sepertidifesbuk


Antara mak dan ayah, mana korang lebih mesra?
erm...dua dua bole?

Namakan orang yang betul² korang nak jumpa dalam hidup korang?
huh? erm................*tengah pikir sbb banyak sgat*.........


Adakah korang basuh baju korang sendiri?
kalu guna mesin, kira basuh sniri la jugak kn, sbb sniri yg bubuh dlm mesin


Di manakah tempat yang betul2 korang nak pergi?
nak p semua tempat yg pemandangan chantek so bole tangkap gmbaq, hihi

Beritahu 3 benda tentang orang yang beri tag?
1. hebat giler
2. giler hebat
3. popular *ini mmg org slalu kata pasai dia*

Lima benda yang paling disayangi dalam hidup anda?
benda...eh, mcm sama plak soklan di atas..kami sayang semua benda kepunyaan kami, yang bli guna dwit sniri, owh, lagi sayang wooo...

Lagu yang paling anda suka dan selalu dengar?
hurm...slalu dengaq lagu korea, main kat player dia shuffle kn lagu tu, taktau yg mana slalu dngaq, hahha.

Lima rakan Blogger yang korang nak tag:
takmau tag bole dak? hehe...


ps- apa motip tag tag ni sbnaqnya eh? mcm mana wujud tag nih? sapa yg mula nih, haish...

Cameron ( Family outing) : part 1

Monday, February 7, 2011 | |


haaa, seperti yang dah di beritahu before nih


so kami akaan mengupdate gambaq2 yang telah di diabadikan *wah!! x bole belah ayat* dlm kamira kami sepanjang percutian kami dengan family di cameron highland.

part one nih semua gamba semasa sesi membunga, membunga disini maknanya tangkap gmbaq bunga saja, ngengehngeh.

matahari punya bunga, sunflower


bunga raya

bunga nih mcm dlm cita farytail yang katun katun disney tuh, kan kan?







lavender






rose..





dah mcm kepala burung rupa dia














itu saja...
nantikan part seterusnya yang bakal di bertemu anda di kaca monitor anda tak lama lagi! ^_~

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers