Wordless Wednesday #2

Wednesday, June 29, 2011 | |



Bokeh

Monday, June 27, 2011 | |

Bokeh di adaptasi dari perkataan jepun(Boke) yang bermaksud blur. Dalam photography, Bokeh terhasil apabila gambar yang ditangkap itu berada diluar kawasan focus *betoi ka translate nih?* [1].

Bokeh berbeza dari sharpness, sharpness berlaku pada point yang difokus dalam gambar, manakala bokeh berlaku pada point yang tidak difokus dalam gambar.[2]

Okay, dah sikit2 feling macam tulis paper, yang lain cari seniri ye =P



koleksi gambar blur
*taknak cakap bokeh sebab guna kit lense jew =(










tips: large aperture(low f-number) will reduce depth of field, and blurring the object behind and in front of main subject. 









References

Notis gangguan

Saturday, June 25, 2011 | |

sila lihat gambar rajah dibawah:

figure 1: notis gangguan bekalan elektrik

based on figure 1, we can see that ada gangguan bekalan elektrik pada mlm ini kat usm ye, maka pada sesiapa yang belun memiliki sebarang alat bantuan penglihatan di dalam gelap, sila bergerak SEKARANG p beli toslet. sila jangan beli lilin, DANGER!! risiko sangat banyak, maka toslet adalah sangat selamat buat masa sekarang, hihi

sapa yang taktau toslet tu apa, sila lihat figure 2 dibawah:

figure 2: ni la toslet

call for USM blogger

Friday, June 24, 2011 | |

kawan kawan kawan kawan kawan semua
nak tak kita guna badge ni pulak,
thheeeheee =D



jom konsi link sini, jom jom jom







ps:jangan lupa panggil USM bloggerz yang lain ^____^

hargai | check your shutter count

Thursday, June 23, 2011 | |

benda depan mata, 
tak pernah nk hargai, 
tak pernah nk puas, 
tak pernah nk suka, 
mesti nk cari yang laen jugak, 
padahal yang depan mata tu slalu ja available 24 jam, 
nk jugak dia cari yang tak pasti dapat tuh,
oleh itu,
marilah hargai apa yg ada depan mata tiap tiap hari..

mcm nih,
tiap2 pagi tengok, 
tapi tak pernah nk tangkap gambaq, 
nk jugak cari benda benda yang ntah ada di mana mana tuh,
cer  tangkap sat gambaq luar tingkap




haaa....
boleh pon...
bukan tak menarik..
tp sebab ada depan mata slalu,
maka tak teringat pon kan..


=)




gambaq nih telah menyebabkan total shutter count kami menjadi 15739


jum  main matematik jap,


tarikh beli kamira= 14 ogos 2010
tarikh harini         = 23 jun 2011
total shutter count until 22 jun 2011 = 15739 (23 jun tak tangkap gmbaq lagi, theehe =D)


total day (14/8/2010-22/06/2011)= 314 day


average, 1 hari kami tangkap gambaq dlm 50.12 keping, bundarkan menjadi 51 keping


setahun ada 365 hari, 
sehari tangkap 51 keping,
maximum shutter count yang dicadangkan = 100 000


(100 000/51)= 1960 days
1960days = 5 .4 years


so if kami mengekalkan speed tangkap gambaq kami mcm ni tiap2 ari, kami boleh menggunakan kamira ni selama 5 tahun , 
sekarang baru guna 10 bulan..haha...boleh rilek dlu..
nnt boleh beli baru, theehe =D










ps: wanna check your shutter count? go here



Wordless Wednesday #1

Wednesday, June 22, 2011 | |




ps-org laen dah lama buat, kami baru nk mula -_-'

BANNER BOX LUCKY DRAW BULAN JUN by eQuRlz.

Tuesday, June 21, 2011 | |



encik ipai dah tag, maka kami pon nk la selesaikan tugasan ini..and im DONE!
theehe =D

nk tag ogies egois pulak!
meh join meh

sapa2 nk join jugak pon boleh, meh meh jangn malu2 meh,
heeee =D



ps: tarikh tutup dia 30 jun tau =)

Straits Quay | Penang

| |

sesapa yg sampai penang, sila la singgah di straits quay, tempat dia chantek tak hengat!

kalau otw nk ke batu feringgi, mesti lalu kawasan ni, tak rugi woo kalau singgah.. 
boleh la felin felin ala duk obersea..ahahaha











ps: agak agak pecaya tak kami stay situ sampai gelap gelita untuk tangkap gambaq jeh, theehee =D
pss: gambaq laen nnt lah kami update sini na.. =)

Update | Hari Bapa | Konvokesyen USM ke 44

Sunday, June 19, 2011 | |

Update


post before nih bertarikh 8hb jun 2011, maknanya dah lebih 10 hari kami x update blog, ada kawan yg dah tanya "bila wani nk update blog nih?", ada jugak yg tanya "takda Pic of the day ka rini?"


*senyum tak kata apa apa* =)


sory ya kengkawan, kami akan trai update dengan sekerapnya lepas ini, kami agak buzy kebelakanganni, buzy dengan kerja sendiri =)




Hari Bapa


harini 19 jun 2011, 3rd sunday in june, ramai yang sambut hari bapa, tahniah, anda anak yang baik, menghargai ayah anda, bagus *thumbs up* namun ada juga yang tak berkesempatan untuk menyambutnya, mungkin kerana berjauhan dengan bapa masing masing, tapi jarak bukanlah sesuatu yang boleh dijadikan alasan di dunia yang serba canggih nih, paling kurang pon boleh talifon, kalau  kedekut kreadit, sms pon boleh, apalah sangat harga sms satu sen tu kalau nk dibandingkan dengan kegembiraaan di hati ayah anda kerana rasa dihargai,  hargailah mereka sementara anda masih berpeluang untuk melakukannya. 


sesetengah anak mesti rasa tak eksited nk sambut hari bapa macam diorang sambut hari ibu bulan lepas, sebab tak ramai anak yang mengaku diorang rapat dengan ayah, abah, walid, atau papa diorang, kebanyakannya kebih kanceng dengan mak, mama, umi, dan ibu saja


kenapa?


sebab diorang rasa ibu diorang ja yang memahami diorang, 
ibu saja yang selalu bagi diorang keluar lepak lepak dengan kengkawan, 
ibu saja yang bagi duit kalau diorang mintak,
ibu saja yang tak marah marah kalau diorang balik tengah malam,
ibu saja yang sokong diorang nk beli moto,


diorang rasa ayah tu sangat tak memahami jiwa remaja diorang,


hei,
nak tau tak,


ayah tak bagi lepak ramai2 sebab takut korang terjebak dengan apa apa yang merbahaya, yang menyusahkan diri korang nnt,
ayah tak bagi duit sebab dia tak mau korang rasa terlalu mudah nk dapat duit sampai kau tak haigainya nnt,
ayah marah kalau kau balik tengah malam sebab dia takmau anak dia jadi kutu embun, kutu jalanan merayau tengah2 malam tanpa hala tuju,
ayah taknak kau beli moto sebab bila dah ada moto nnt, kau akan pergi lebih jauh dan tak dengar lagi cakap dia,


ayah korang nk korang berjaya dan tak rosak ditengah jalan,
sebab dia pon pernah remaja, dan dia dah melihat banyak kehancuran hidup remaja sekarang, 
maka dia menjadi protektif terhadap anak anak yang dia sayangi, 
dan sangat sedihlah kerana anak dia tak dapat lihat pon apa yang si ayah dah lakukan untuk anak anak nya...


kesian


*diam taktau nk cakap apa*






untuk abah, 
selamat hari abah!
^___^







Konvokesyen USM ke -44


Upacara Konvokesyen USM Ke-44 akan diadakan pada 21, 22, 23, 24 dan 25 September 2011 di Dewan Tuanku Syed Putra, USM Pulau Pinang dan kami akan BERKONVO!!


hooyeaahhhh!!!!


bulan september nih, sila ambil cuti ramai ramai ya semua, datang la melawat usm, hari konvokesyen kat usm sangat meriah =)




okay, itu saja buat masa sekarang =)

Pic of da day #36

Wednesday, June 8, 2011 | |



ini kawan kami,
namanya ogies


ps: ptg td jalan2 di ampang jajar, nmpak tempat yg menarik, plan nk tangkap gamba konvo nnt kat situ ^__^



more Pic of da day here

photoshop for dummies | fake tears

Tuesday, June 7, 2011 | |

hai semua!
kami nk syer sedikit tutorial rini,
namanya adalah 'AIR MATA PALSU'

hah, kalau org dlm industri perfileman, nk nanges x kuar air mata, buleh la bubuh eye mo, kalau dekat gambaq, takan la nk titik eye mo jugak, rosak la..hahahha.. maka disini ada satu solution , kita tambahkan ja air mata palsu kat gambaq tuh..

cth nya mcm gambaq di bawah ni:



kalau takmau buat air mata, nk buat ala ala air yg titis titis kat tepi gelas ni pon boleh, sama ja caranya..









ps:student USM dah dapat result sem dua semalam =)


more photoshop tutorial here

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers