Tahukan Anda? | Cermin Mata

Monday, February 20, 2012 | |

Tahukah anda?
cermin mata yg disimpan di dalam kenderaan (kereta, van, lori dan sewaktu dengannya) akan mudah rosak, cermin nya akan retak seribu tanpa dapat diperasankan oleh mata kasar. perasan? yup, tepat sekali.

walaupon anda hanya guna time memandu diwaktu malam dan diwaktu siang yang panasnya lit lit *sebab silau*, sila jgn simpan dlm kereta, sebabnya:

kami mengalaminya sendiri, kalau tengok fizikalnya macam elok, cermin tak da calar balar, mcm dibawah ni:



tapi bila zoom in:


cermin nmpak mcm bercalar balar dan retak seribu, bila pakai pon rasa ganggu, eh mcm pantun


mungkin bila simpan spek dlm kereta di waktu siang yang panasnya lit lit bagaikan di gurun sahara, berlakunya heat transfer yang berlebihan antara udara luar kereta ke dlm kereta dan terus ke cermin spek itu. Bila owner kereta masuk ke kereta yg panas,probability untuk ownernya menggunakan aircond adalah sangat tinggi, 99 orang dari 100 orang akan memandu menggunakan aircond sewaktu cuaca panas, 1 orang yg tak menggunakannya tu mesti aircond dia rosak, terpaksa pakai angin luar ja, sambung balik, dari keadaan dalan kereta yg panas tu tadi terus bertukar menjadi sejuk, cermin itu mengalami kejutan, shock, lebih kurang mcm quenching process,  pengembangan yg berlaku tiba tiba terhenti dan berlakulah crack kecil kecilan yang mcm scratches tu, lama kelamaan scratches tu pon bermaharaja lela dan tuan punya spek pon takleh nk tengok pakai spek dah...


orang kedai spek pon pesan, 'jgn simpan spek dlm kereta ya dik' =)


ps: lani bawak kereta siang hari boleh beghayaq mata


9 0 org berkata kata:

R4Z0RG4D3 said...

XNMPAK PUN...hahaha...

sweet pearl said...

hahahha...serius!!??? ala tu yg mcm line2 tu..

R4Z0RG4D3 said...

*rotate* *enhance*...
Haaaa.nmpak pun....hehehehe

sweet pearl said...

hahaha...siap rotate bagai, tengok pakai henset ka..hahah...seb bek nmpak =D

me suya said...

rindu belajar material science la pulak..quenching :)

iPai said...

pergh .. patut amik master .. heheh

sweet pearl said...

@suya, betul kan quenching process tu? haha =D


@ipai, takda maknanya.... =)

Emmet said...

wah, thanks for the tips :D

sweet pearl said...

@EMMET, u r wlcm ;)

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers