Aperture | DOF

Wednesday, March 28, 2012 | |

Di suatu petang yang damai

AAA: eh, mcm mana hang boleh buat gambaq blur blur kat belakang dia eh?? 
KAMI: owh, tu seting guna aperture dia..
AAA: Hah? APACER???
KAMI: hahaha, bukan bukan... A PER TURE, kalau number dia kecik, so makin blur la gambaq dia...

...............................................................................................................................................................

What is Aperture??

Aperture tu ialah bukaan pada lens yang membenarkan cahaya melaluinnya. Senang cerita, dia mcm ni:

source : wiki


Nampak tak bukaan pada lense tu berbeza beza? itu la yang membezakan aperture sesuatu gambaq =)

semakin besar bukaan pada lense tu, semakin kecil number aperture nya. contohnya:

source : wiki


okay, apa efek aperture ni pada gambaq??

Aperture ni akan bagi efek pada Depth of Field (DOF) sesuatu gambaq tu.. 

Apa DOF ni pulak??

DOF yang kecil ( nilai aperture yang kecil) akan menyebabkan kesan blur (atau nama lain dia 'bokeh') pada kawasan yang tidak difocus pada gambaq tu...

ni ada beberapa contoh perbandingan antara nilai aperture tinggi dan rendah:










nampak perbezaan kan? =)




So, kalau nk tangkap gambaq blur blur yang mcm korang suka tengok tu, guna la nilai aperture tu bagi serendah mungkin =)




c&c are most welcome 
^_^

6 0 org berkata kata:

Emak's Daughter said...

kalo kak syura tangkap gambar.. kecik ke besar semua blur...

sweet pearl said...

hahaha...boleh digilap lagi tu, nnt tak blur dah la =D

ogies said...

saya pon pandai amek gmbar... tapi saya xdak kamira canggih cam awak... hihihi

sweet pearl said...

awak pandai amik gmbaq, guna kamira henpon pon cantik jugak,tak perlu mahai2.. =)

cafiena said...

best best. penerangan yang berkesan.

sweet pearl said...

@cafiena, makasih..nasib baik faham, tak reti nk susun ayat sbenaqnya, hehehe

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers