The Sun rise

Saturday, March 31, 2012 | |

sun rice rise
from different angel angle

sunrise


Color | warna

Thursday, March 29, 2012 | |

Dulu,
mewarna pakai pensel warna luna, pastu pandai sikit pakai caryon, pastu cikgu ajaq pakai water kaler, tu kira hebat lah tu, 
budak budak terer seni dan berjiwa seni kaler pakai pen ja, baru stai lo, agak mewah sikit pakai pen warna warni yang wangi tu

Lani,
kaler pakai photoshop ja





sekian...

Aperture | DOF

Wednesday, March 28, 2012 | |

Di suatu petang yang damai

AAA: eh, mcm mana hang boleh buat gambaq blur blur kat belakang dia eh?? 
KAMI: owh, tu seting guna aperture dia..
AAA: Hah? APACER???
KAMI: hahaha, bukan bukan... A PER TURE, kalau number dia kecik, so makin blur la gambaq dia...

...............................................................................................................................................................

What is Aperture??

Aperture tu ialah bukaan pada lens yang membenarkan cahaya melaluinnya. Senang cerita, dia mcm ni:

source : wiki


Nampak tak bukaan pada lense tu berbeza beza? itu la yang membezakan aperture sesuatu gambaq =)

semakin besar bukaan pada lense tu, semakin kecil number aperture nya. contohnya:

source : wiki


okay, apa efek aperture ni pada gambaq??

Aperture ni akan bagi efek pada Depth of Field (DOF) sesuatu gambaq tu.. 

Apa DOF ni pulak??

DOF yang kecil ( nilai aperture yang kecil) akan menyebabkan kesan blur (atau nama lain dia 'bokeh') pada kawasan yang tidak difocus pada gambaq tu...

ni ada beberapa contoh perbandingan antara nilai aperture tinggi dan rendah:










nampak perbezaan kan? =)




So, kalau nk tangkap gambaq blur blur yang mcm korang suka tengok tu, guna la nilai aperture tu bagi serendah mungkin =)




c&c are most welcome 
^_^

Macro with Kit lens

Tuesday, March 27, 2012 | |


Ada banyak photographer tegar pernah bercerita yang kit lens pon boleh guna untuk tangkap gambaq makero, siap bagi tips dan cara lagi. kalau berminat, boleh baca di salah satu blog yg mempunyai sangat banyak tips photography ni : Ejadpotopoyo

selain dari menggunakan cara yang diceritakan dlm blog tu, korang boleh jugak ambik gmbaq makero guna...erm apa kami nk cerita ni?? kami dah lupa la ayat dia camana, tinggai blog berapa minggu dah, KAMI TAKATU NK TULIH DAHHHHH...

okay kami takmau membebel sini,  meh kami tunjukkan beberapa keping gambaq yang kami tangkap guna kit lens nikkor 18-55mm dengan macro mount








serius taktau nk cerita dah, seb bek ada gambaq, ambik la tengok

nk komen pon boleh, sekian..


The art of friendship

Wednesday, March 21, 2012 | |


 “Whatever our age, friendship protects us from the devastations of loneliness … a life without friends is impoverished.” - Stephanie Dowrick


At school and university we have many opportunities to meet and interact with new people who may become lifelong friends. Through shared activities, strong bonds are often created.



To have good friends, you must be a good friend. That can mean spending time together regularly, sharing a common goal, even something as simple as a regular lunch or movie date, but it must be more meaningful than a vague catch-up every so often, as connections like these gradually lose momentum. 


ref: rdasia


Best friend- someone who have the full opportunity  to stab you in front of your face, but you very confident that he/she will never do it =)

Anniversary celebration at Seoul Garden Auto City

Friday, March 2, 2012 | |

*tajuk nak gempak, tp entry takde lah gempak tara mana pon.. =D

Dear mama and abah,
Happy 25th anniversary!!
Dah lama kakak berhasrat nk bawak mama and abah mkn di Seoul Garden ni, so semperna ulang tahun perkahwinan mama ngan abah yg ke 25 tahun, kakak bawak mama ngan abah makan sini =)






^_^

makan sampai PENAT!!

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers