Sunset (again)

Tuesday, September 10, 2013 | |

Hola,
lama tak update maksudnya lama tak free foya foya tangkap gambar, lama takdak geng ajak tangkap gambar, dan maka jadilah lama tak menembak.


Lokasi: Ban Pecah, Tanjung Piandang, Perak








skang bnyak update stegrem ja, senang, usung ja phone kesana kemari, takyah bawak kamira besaq, takyah nk transfer ke lettop, takyah nk tukar fomat bagai (sbb amik gamba raw, konon rajin nk edit lagi lpas tangkap, tak sedar diri tu malas, huh )

so akhir kata, visit la stegrem kami, kbai *promote*

Kisah spider dan instagram

Thursday, June 27, 2013 | |


Instagram tu,
gambar dia tak cantik pon, 

nak tahu kenapa?

okay,
tangkap gambar dalam RAW,
orang tak pro, 
tak pernah cantik pon gambar RAW, 
macam raw meat, 
kena goreng baru sedap, 
tak pon buat sup ka, 
ok jugak :|

sambung cerita,
bukak kat bridge,
adjust color, brightness, contrast, saturation, shadow, sharpness,
penambah perisa, crop sikit 
orang tak pro, 
kira terok jugak la edit nye,
rasa dah puas hati, cukup garam gula, hati berbunga la nak upload

bukak stegrem kot hempon, 
klik klik klik, 
upload la sekepim

view gambaq pakai phone murah ja,
skrin kecik, 
nampak lawa sangat,
tak puas hati, 
nak view besaq besaq,
bukak lettop, 
view kot lettop pulak,
hampeh, 
gambaq tak cantik langsong.
dengan noise belungguk, 
kaler pudaq gila, 
FAIL -_-


Sekian, terima kasih. 

Yang benar,
orang lama tak update blog





Penang Street Art, Georgetown World Heritage Site, Penang

Wednesday, April 10, 2013 | |

As promised HERE, dipersembahkan.... mural mural di Georgetown World Heritage Site...

tadaaaa~












Banyak lagi mural yg lukis2 tu sbenarnya, tapi...dah pudar..dan ada yang dah hilang pon, contohnya macam "Little boy with pet dinosaur" tu, dia bersebelahan ja dengan "Boy on a bike", tapi nmpak sikit2 ja dinosaur dia (ref: gambar no 5)

Untuk sesiapa yang berhajat nk p sana, bawah ni ada map kawasan2 yang ada mural, boleh lah download dan buat rujukan time nak p nanti! :D

Picture ni kami ambik kat facebook, tuan asalnya kami taktau sapa, sorry :|

Bye! ;D


Georgetown, Penang

Sunday, April 7, 2013 | |

Ditangkap sekitar outing 10 March 2013,
dah April baru nk upload, 
nampak dak buzy dia camana? ahaks

Tema outing ni Street and Mural kat Penang tu,
tapi kami ni tak reti sangt nk street, maklumlah asyik tangkap gmbaq kucing dalam rumah ja, tak sampai street lagi, so ini jelah hasilnya











nampak sangat tak berseni street -_-


ps: perasan tak takdak gmbaq mural? ahaks, nanti lah Part 2 plak kami upload gmbaq mural tu, insyaAllah :)

Penipuan

Monday, March 18, 2013 | |

Ambil kamera

takyah tengok sangat

point and shoot

tengok gambar
|
|
V


bukak photoshop

view gambaq

tipu secukup rasa

post
|
|
V


senyum sorang sorang :)

kbai

Kalam dan Lohmahfuz VS Qada' dan Qadar

Thursday, February 21, 2013 | |



KalamAlat yang digunakan untuk menulis
Lauh (baca 'loh') : tempat tulisan dihasilkan

Lohmahfuz tu tempat pertama proses penciptaan makhluk. Kiranya semua orang yang lahir dimuka bumi ni sebelum ni berada di lohmahfuz, di sana dah ditetapkan secara detailnya segala sifat, zat, fungsi, kejadian dan segala galanya tentang orang tu. Bila dah dilahirkan di bumi ni, perkara yang sebelumnya ditetapkan tu akan menjadi realiti, dan tak salah sikit pon.

Allah tu, Dia dah tau apa yang bakal terjadi kat seeeeeemuaaaa umat dia. Allah dah tulis semuanya sebelum Dia cipta pun. Walaupon camtu, semua yg terjadi tetap mengikut apa yg dah Allah tuliskan. Sebab tu Allah tu maha mengetahui =)

Selalunya apa yang terjadi mesti kita akan cakap, 'dah takdir macam tu', atau dengan kata lain ialah 'qada' dan qadar'.  Imam al-Nawawi pernah cakap dalam Sharh Sahih Muslim yang 'takdir' ni mmg wujud, so Qada' dan qadar ni mmg betul lah. kan tadi dah bagi tau yang setiap yang berlaku memang dah ditetapkan di Lohmahfuz, setiap satu perkara yang berlaku diketahui oleh Allah dan berlaku pada masa yang sesui dengan sifat2 tertentu. Takdir ni jugak bukanlah satu paksaan, tetapi hanya satu pengkhabaran....

apa maksud 'bukan paksaan' dan 'pengkhabaran' ni???

okay, fahami situasi ini:

ada seorang pelajar, dari keluarga yang agak susah, dia malas belajar, dan tak berusah untuk memperbaiki keadaan sosial hidup dia, akhirnya dia tak lulus exam dan tetap dengan kehidupan dia yang susah. Bila ditanya, dia cakap "owh, aku memang dah ditakdirkan untuk hidup susah macam ni".

okay, itu adalah 100% SALAH.

Sebenarnya, 'Takdir' yang telah ditetapkan kepada pelajar tu adalah satu pengkhabaran atas sikap dia yg malas belajar dan tak berusaha untuk memperbaiki hidup dia yg susah. ianya bukan satu paksaan, sebenarnya pelajar tu yg dah pilih jalan yg mana akhirnya dia ditakdirkan hidup susah.

Faham? =)

SEKIRANYA pelajar tu pilih jalan untuk berusaha bersungguh2 dah rajin untuk bekerja, takdir yg bakal ditempuh pelajar tu adalah....jeng jeng jeng.. mestilah takdir yang BERBEZA dari jalan yang sebelumnya...sebab setiap yang berlaku adalah bersesuaian dengan masa dan sifat2 tertentu yang telah ditentukan oleh Allah =)

Nak tahu tak, hanya ada DUA takdir yang memang tak dapat diubah dan dah tetap walau jalan mana pun yang telah dipilih oleh orang tu, 
satu, ajal
dua, jodoh

Hanya DUA tu ja qada' dan qadar yang tak dapat diubah oleh manusia, yang lain seeeeemmuuaaaanya berubah bergantung pada jalan yg dipilih. So, lepasni sila lah jangan salahkan qada' dan qadar atau takdir atas apa yang terjadi atas diri sendiri, sesungguhnya kita telah diberi pilihan dan diri sendiri yg memilih jalan kehidupan yg macamtu :|

Apa yang boleh merubahkan takdir?

Doa!
ya, doa.
Al-Baihaqi dalam kitab al-Qada' wa al-Qadar meriwayatkan daripada Ibn Abbas; "Sesungguhnya waspada tidak dapat menyelamatkan sesuatu daripada takdir, namun doa dapat menolak takdir. Apabila doa menolak takdir, maka ia sebahagian daripada takdir."

Maka, kita kenalah terus meminta kepada Allah s.w.t tanpa berputus asa, dan haruslah berusaha kearah yg kita mahukan..

Jangan la doa ja, tapi takdak usaha langsong, memang tak laaaaa....Allah akan memberi ganjaran atas apa yg diusahakan sahaja..kalau dok goyang kaki, pastu doa ada nasik turun dari langit, memang makan ayaq ujan jelah jawapnyaaaa....tu pon kalau ujan turun -__-'



dari perhatian dan analisis kami kan,
nak tahu tak kenapa selalu tengok orang islam ni majoritinya kurang berjaya dari orang bukan islam? salah satu sebabnya adalah orang islam ni suka sangat menyalahkan qada' dan qadar, salahkan takdir, pastu usaha takmau, nak harapkan doa ja, korang ingat lepas doa tu 'ting' boleh dapat ja apa korang nak? usaha la weeeiii...kbai






ps: sekadar mahu berkongsi hasil perbincangan dan bacaan di SOLUSI isu 52, Febuari 2013
pss: Kalau ada salah dan silap, terkasar bahasa, tersilap taip, tersasul cakap, tergeliat lidah dan berbagai2 lagi, kami dahulukan dengan sorry eh =)
psss: cantik tak gambaq tu? aahahhaa :D

Second Penang Bridge and Sunrise

Monday, February 18, 2013 | |



NIKON camera USB Flash Drive

| |


Time lapse

Wednesday, January 16, 2013 | |

Time laps di Kuala Lumpur, Malaysia by Robert Whithworth






Seriusly kami ternganga mcm ni--> :O  time tengok vidiyo time laps ni

Photo editing

Saturday, January 12, 2013 | |

Sekadar bermain main dengan gambar lama :)


Before
After


Before
After


Before
After
After






Before
After



Baby kucing lagi!

Friday, January 11, 2013 | |

Intro
Tanggal 6 disember 2012, active (nama kucing) selamat melahirkan 3 ekor baby kucing! satu warna hitam putih, satu tiga warna, satu lagi warna gelap gelap. Masa lahir tu, semua sama saiz ja rasanya, tapi bila dah makin besaq ni, saiz depa makin berbeza!
jauh beza!
beza beza!

tengok la ni, baru sebulan ni camni:

selalunya, yg saiz kecik skali tu mesti akan mati, sob sob :'(
*prepare mental utk menerima pemergian kucing*
tapi takpa, sementara masih ada ni, tangkap gambaq dlu, heee :D





 tengok saiz dia, kecik sangat dan keja tidoq ja :(




ok tu ja
babai =)

Sambungan Kisah Cinta

Saturday, January 5, 2013 | |

First of all, selamat tahun baru, dah sebulan tak update blog, dan tak wish pon tahun baru ritu kan :)

Okay, 
kami pernah cerita tentang kisah kawan kami, di dua post:


kalini kami nk buat sambungan dia pulak, yang bertajuk Sambungan Kisah Cinta, heee :D

sambungan nya adalah, 

DEPA DAH DAPAT BABYYYY!!!
YAYYYYYYY~

meet Muhammad Adam bin Syamsul Affendi :)


Ni adam yg konon senyum comel, geram okay tengok dia




Sekian, itu saja :)


-bye-

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers