Penang Butterfly Farm | #GrowMeToKnowMe | Location, entrance fee, operating hour, GPS coordinate

Sunday, February 8, 2015 | |

Assalamualaikum and Hi yu ols!!

Kalini kami nak cerita pengalaman kami melawat Penang Butterfly Farm secara PERCUMA!! :D

Camana kami boleh masuk percuma?? meh kami cerita :)

Pada November 2014, Penang Butterfly Farm ada menganjurkan kempen #GrowMeToKnowMe, dimana pihak Penang Butterfly Farm akan memberikan pasu pasu kecil yang telah mengandungi biji benih pokok yang dirahsiakan, dan peserta kempen dikehendaki untuk menjaga pasu itu dan mengenalpasti pokok apa yang telah ditanam dalam pasu itu, kemudian  memberikan update tentang pokok itu di instagram. Kami berpeluang untuk menyertai kempen ini semasa melawati booth Penang Butterfly Farm di Mini Penang Science Fair. Kami diberikan pasu kecil (PERCUMA!) dan dikehendaki untuk jaga pasu tu, siram dia, letak bagi kena cahaya matahari, lepastu bila dah ada pokok tumbuh, jaga bagi besaq, dan kenalpasti pokok apa yg ditanam tu. Haaa...mencabar woh! 



Tarikh last untuk berikan jawapan pokok apa dalam pasu tu adalah pada 18 Disember 2014. So..pada 18 Disember, kami pon dah agak yakin yang kami jaga tu adalah pokok keembung (balsam), so kami post lah dekat instagram cenggini..


And surprisingly kami terpilih sebagai salah seorang pemenangnya!
Bukti kami menang! haha!
Hahh! bahagianya rasa!! nak tahu kenapa?? sebab..hadiahnya adalah... Fujifilm Instax Mini 8 Camera!! Kami memang nak sangat camera ni, maklumlah org giler camera hew hew hew, tapi kami kedekut nak p beli pakai duit sendiri, so simpan dalam hati saja, lolz

Pada 28 Disember 2014, kami dijemput untuk mini event pemberian hadiah kepada pemenang.. and taraaa...

senyiummm dapat hadiah hihi
See.. i got instax camera!

And 2 free entrance ticket to Penang Butterfly Farm!!
 Haaaaa gitu la cerita nya camana kami dapat tiket free tuuu...hahahah...

Dah alang2 sampai situ, ada free tiket pulak, maka masuk jelahhh... meh kami belanja picca ciked :p

Penang Butterfly farm Signboard 
Entrance to the farm

Pusat penetasan rama rama, hah betui ka dak ni 
Rama rama fresh dari ladang haa... tengok sayap pon x betui lagi :D

Kepompong rama rama


Bukan rama rama semata kat sini tau
Segmen cari binatang tersembunyi :p

Lawa jugak landscape dalam sini 





every 10.30am and 3.00pm akan ada show tentang bugs, pelawat berpeluang untuk pegang sendiri bugs such as tarantula and scorpion!

Tarantula

Scorpion
Every 10.30am and 3.00pm juga akan diadakan sesi perlepasan rama rama yang telah menetas! eh rama rama panggil menetas keh? 

yayy! kami berpeluang meng'free' kan seekor rama rama :D
Actually Penang Butterfly Farm ni ada 3 bahagian, satu bahagian outdoor, iaitu banyak rama rama, itik, serangga2 dan ikan. Bahagian kedua adalah bahagian indoor, iaitu banyak insects dan bugs dan binatang lain seperti lizards,dan pameran tentang serangga2 ni. Bahagian ketiga adalah bahagian shop..ada banyak jualan souvenir dari penang butterfly farm seperti t-shirt, fridge magnet, rantai, buku nota, accessories dan lain2 lagi untuk dibeli..


Thank you Penang Butterfly Farm! :)

 That's all for now..bye!



--------------------------------------------------------UPDATE!-------------------------------------------------------------

ENTRANCE TICKET PRICE
ADULT: RM 27.00 per person
CHILD: RM 15.00 per person
CHILD (3 years & below): FREE ADMISSION
SENIOR CITIZEN: RM13.50 per person (proof of age required)
MYKAD/MYKID HOLDER: 33.3% discount on adult/child entrance price (upon presentation of MyKad/MyKid)
Note:-
Adult: Aged 13 years old & above
Child: Aged 4 to 12 years old
Senior Citizen: Aged 58 years & above

DIGITAL VIDEO CAMCORDER/DIGITAL CAMERA USAGE CHARGES
Digital Video Camcorder: FREE OF CHARGE
Digital Camera: FREE OF CHARGE

OPERATING HOURS
9.00am – 6.00pm (Last Entry at 5.00pm)
DAILY including public holidays.
**Penang Butterfly Farm is open 365 days all year round except half day on the eve of Chinese New Year Day

Discounts are available to school bookings and other large groups. Please contact us for prior bookings and other services such as educational program which can be conducted with groups and more information to enjoy special rates.


Customer Service:
Tel : 604-885 1253
Fax : 604-885 1741
Address : 830 Jalan Teluk Bahang,
Teluk Bahang, 11050 Penang. Malaysia.
Email : info@butterfly-insect.com

Rapid Penang Route No: U101, U105

WAZE: Penang Butterfly Farm
GPS Coordinate: 5°26'51"N 100°12'54"E

8 0 org berkata kata:

Niddumulu said...

wow nice

ogies said...

woooow.... dapat hadiah...

dinie muhaimin said...

berap rege tiket nk msuk nih?

sweet pearl said...

@dinie muhaimin:
katanya begini:

ADULT : RM 27.00 per person

CHILD : RM 15.00 per person

CHILD (3 years & below) : FREE ADMISSION

SENIOR CITIZEN : RM13.50 per person (proof of age required)

MYKAD/MYKID HOLDER: 33.3% discount on adult/child entrance price (upon presentation of MyKad/MyKid)

Mialia said...

Cool gila contest tu. Hehe.Saya pon pernah pegi butterfly farm tpi kat cameron highlands ^_^

Nurul Shahira said...

Tahniah. Berkat kesabaran & kerajinan tunggu pokok tu:)

Rashid Majid said...

woot woot new neighbour ;)
mind to be my new neighbour?
dont forget to drop some comment to acknowledge me u r still active blogging ;)

http://rashidmajidofficial.blogspot.com/2015/02/rm-modestyonstreet.html

Yu Yun said...

wow..bestnya..teringin pi sana

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers