Kisah Lucy (Bukan nama Filem)

Wednesday, December 9, 2015 | |

Ini kisah Lucy (bukan nama filem)

Pada suatu malam, ada kawan kami pada waktu itu, whatsapp bertanyakan soalan, ringkasannya begini:

Hadi : *sending few pics* Hang nk jaga dia dak? Dia sakit, aku nak rawat, tapi takmau jaga dia
Wani: *after melihat few pics* Berdarah!?? comey..mai lah nk bela, takat bagi makan boleh ja

Hadi : ok, aku bawak p kabin esok
Wani: ok

Pada keesokan harinya, kelihatanlah seekor anak kucing yang diceritakan itu. tangannya berkudis, belakangnya cereda, ada benjolan dipangkal ekornya dan berdarah, ekornya patah dah tidak berfungsi, badannya kecil dan kurus. 


Kucing kecil itu diberikan nama Lucy.

Lucy dibawa ke vet untuk dirawat, vet pertama refuse to rawat Lucy, katanya luka dipangkal ekor Lucy dah dijangkiti virus dan ekor Lucy sudah tidak ddapat diselamatkan. 

Lucy dibawa ke vet yang lain, vet tu cakap perkara yang sama, luka Lucy dah dijangkiti virus, but dia bagi ubat untuk cuci luka Lucy dan senarai ubat untuk dibeli, tapi ubat tu berisiko boleh merosakkan buah pinggang Lucy. Untuk menyelamatkan Lucy, kawan kami belikan jugak ubat tu, dan menjadi tugas kami setiap pagi untuk mencuci luka dan bagi Lucy makan ubat. 






A photo posted by Hadi Jafar (@maverickhornet) on




Diringkaskan lagi, selepas beberapa minggu, luka Lucy semakin elok. Lucy pon semakin sihat. Kemudian Lucy pon berpindah dari kabin ke rumah sewa kami..




Di rumah, Lucy semakin happy, semakin menyesuaikan diri, makan pon dah banyak, dan semakin membesar bak juara!








































Lucy yang pada awalnya hanyalah kucing jalanan, berkudis dan cedera, dirawat dan dijaga, akhirnya boleh jadi cantik macam kucing lain juga :)





moral of the story: kucing kurap tepi jalan tu kalau rawat jaga and bagi makan baik2 boleh lawa jugak nanti, depa tunggu ja sapa yang sanggup ambik depa :)



Owh ya, kawan kami yang nk rawat Lucy tu, dah jadi husband kami skarang :D

6 0 org berkata kata:

Yana Libra said...

comelnye...

ending citer pun sweet..hehe

Aishah Qairina said...

comelnya kucing tu!

Masita Eyta said...

comelnye lucy ni,semoga Allah murahkan rezeki awak & kawan awak sbb tolong rawat & jaga lucy :) done follow

Meura metsu said...

Comel je si Lucy tuu ^^, Naseb akak still jaga dia time tu , kalau tak , jadi apa la dekat dia :'(

farah adibah said...

comelnya kucing awak. visit here. btw, lets share your skincare revie in my latest post. jom follow

Syamsid Dhuha said...

Wahhh ... You're so fanatic about cats!! ! . n they were so adorable too . Your cat name was "Lucy" If I have a cat like you , I want to put her name as "Scarlett Johansson" Haha . "Yaaa kitty kittyy scarlett" Haha . Nice post btw :D

ALL RIGHTS RESERVED. COPYRIGHT © 2009-2016 BY NURHAZWANI PHOTOGRAPHY. Powered by Blogger.

Popular Posts

Followers